בכל מכשיר אלקטרוני שנפתח, נמצא לוח אלקטרוני (לרוב ירוק) עם קווים ורכיבים אלקטרוניים מולחמים עליהם. אז מה הם בכלל מעגלים מודפסים ולמה הם בכל מקום?
כדי להבין למה צריך מעגלים מודפסים, נחזור רגע למעגל חשמלי פשוט, במעגל חשמלי יש רכיבים כמו נורה וסוללה המחוברים ביניהם בחוטים מוליכים.
אנחנו יכולים להוסיף עוד ועוד רכיבים חשמליים למעגל: מתג, מנוע, זמזם, אבל כולם צריכים להיות מחוברים במעגל סגור. ככל שנוסיף יותר רכיבים יתווספו גם יותר כבלים (חוטי חשמל) ובמעגלים מורכבים יתקבל, ובכן... בלאגן.
כך למשל נראתה טלוויזיה ישנה לפני המצאת המעגל המודפס:
מעגל מודפס, Printed Circuit Board, או בקיצור, PCB, הוא המצאה מתחילת המאה העשרים שמפשטת את המורכבות של המעגל החשמלי.
על ידי הדפסת כל החיווט בחומר מוליך על גבי משטח שאינו מוליך חשמל. במקום כבלים ניתן לראות מסלולים מוליכים שהופכים את המעגל החשמלי למסודר יותר, עמיד יותר וחסכוני במקום.
לוח מודפס יכול להכיל מספר שכבות של מסלולי הולכה שביניהם חומר מבודד, הן מחוברות זו לזו באמצעות נקודות קדח שמקשרות בין השכבות.
הרכיבים החשמליים מולחמים על גבי הלוח ובולטים ממנו ומחווטים ביניהם לפי השרטוט החשמלי.
ניתן להדפיס לוח בעל מספר שכבות המחוברות ביניהן למעגל שלם וכך ליצור לוחות מורכבים אף יותר תוך חיסכון אדיר במקום.
בתכנון מעגלים מודפסים ניתן להוסיף גם ציורים וכיתובים. פעמים רבות כתוב שם הלוח/שם החברה ומספר גרסה של הלוח.
מאחר ולא ניתן להבין איך הלוח מחובר ללא השרטוט החשמלי שלו, בלוחות המיועדים למשתמש הקצה, יהיו גם כיתובים המציינים את הכניסות והיציאות של הלוח שלפיהם נוכל להבין איך לחבר אותו.
מעגלים מודפסים היא דרך פשוטה ליצור מעגלים חשמליים מסובכים בייצור המונים זול ובכמויות שנעות מיחידות בודדות לייצור המוני.
האם כל הלוחות שווים?
לצבע הלוח אין משמעות אמיתית. הצבע נמצא בחומר ציפוי ההלחמה של הלוח. יש כמה סיבות לבחירה דווקא בצבע ירוק, אך הן טכניות ונוגעות בעיקר לשלבי ונוחות הייצור בעבר, ובכל אופן אין להם השפעה על איכות הלוח. כשמתכננים לוח מודפס, ניתן לבחור כל צבע מבין מבחר הצבעים הקיים.
Comments