מה אפשר להביא מעולם היזמות לכיתה המייקרית
- Zufit Furst
- 20 במאי
- זמן קריאה 4 דקות
עולמות המייקינג והיזמות, למרות שלעיתים נתפסים כשונים, חולקים מאפיינים משותפים רבים וניתן לראות בהם שדות מקושרים התורמים זה לזה. גישת המייקינג, מתאפיינת בעידוד סקרנות, חקר, למידה עצמאית, למידה תוך כדי עשייה ושיתופיות. העשייה המייקרית מעודדת יצירתיות ויצרניות ועשיית דברים באופן עצמאי במקום לקנות מוצרים מוגמרים.
יזמות, למרות מה שניתן לחשוב, אינה מוגבלת לתחום העסקי או חברות סטארט-אפ בלבד, ואפשר להתייחס אליה כאל דרך פעולה שמתבטאת בכל תחום. היא תהליך של יצירת "יש מאין" ושל חיפוש אחר דברים חדשים, יצירת תהליכים חדשים וחשיבה שונה.

נקודות דימיון- מייקינג ויזמות:
סקרנות וחקר: אחד המנועים המרכזיים לעולם המייקינג והיזמות הוא הסקרנות והרצון לחקור. ביזמות ישנו מחקר של צרכי הלקוחות הפוטנציאליים ושל האקו-סיסטם שבו הם פועלים, ובחינת בעיות לעומק כדי למצוא להן פתרונות. בעולם המייקינג חוקרים רעיונות, טכנולוגיות, וחומרים חדשים כדי ליצור.
יצירתיות ועשייה: יצירתיות היא לב ליבן של שתי הגישות. עולם המייקינג מעודד יצירתיות למציאת הפתרון ויצירת פרויקטים. ביזמות יש שימוש בחשיבה יצירתית כדי לפתור בעיות ולפתח רעיונות עד לשלב המוצר הסופי. בשני התחומים עוסקים בהוצאה לפועל של רעיונות והפיכתם למציאות מוחשית.
למידה התנסותית ותהליך: בעולם המייקרי התוצאה הסופית אינה בהכרח העיקר, אלא גם העשייה בדרך להשגת המטרה והתוצאה. הלמידה היא מתוך עשייה, אין רתיעה מקושי, אלא המשך חיפוש דרכים ופתרונות. תהליך היזמות מתואר גם הוא כפתלתל ודורש נחישות. גם בו אין "כישלון" אלא רק מציאת דרכים לא מוצלחות בדרך למטרה. שתי הגישות מדגישות את החשיבות של התהליך, ההתנסות והלמידה מתוך עשייה והתמודדות עם אתגרים.
פתרון בעיות והגשמת חזון: בעולם המייקרי מוצאים פתרונות המאפשרים להגשים חלומות הנדסיים או טכנולוגיים. יזמות מונעת פעמים רבות מתשוקה לשנות משהו בעולם או לפתור בעיה. בשני התחומים, יש רצון עמוק להשפיע על המציאות ולהביא לשינוי או יצירה משמעותית.
שיתוף פעולה ועבודת צוות: בעולם המייקינג עבודה בשיתוף פעולה וחלוקת ידע וניסיון היא מחייבת. יזמות, גם היא תמיד עבודה של צוות ודורשת שיתוף פעולה והשלמה הדדית של כוחות על. שלב עבודה שלם במודל היזמי מדגיש את החשיבות של בניית צוות טוב ועבודה משותפת.
ועדיין, שני תחומים שונים:
בהיקף ובמטרה סופית: פעילות מייקרית יכולה להיות מונעת מסקרנות אישית, פיתוח מיומנות, או יצירת מוצר לשימוש עצמי או עבור קהילה קטנה. היזמות, כוללת שלבים מובנים יותר של חקר שוק, התאמה לצרכי לקוחות פוטנציאליים, מודל עסקי, שיווק, גיוס משאבים וכו', המכוונים בדרך כלל לפתרון בעיה או מענה לצורך בשוק רחב יותר, ולעיתים קרובות כוללים אספקט כלכלי. בעוד בעולם המייקרי לפעמים מוכרים את התוצרים, ישנו עדיין דגש על התהליך והעשייה כעיקר, בעולם היזמות ישנו דגש רב יותר מהתחלה על המוצר כמטרה, ועל היבטי התאמה לאוכלוסיית היעד והיבטים הנוגעים לשיווק ומכירה של המוצר.
מבנה ומתודולוגיה: עולם המייקינג מתואר יותר כתרבות והלך רוח. עולם היזמות, במיוחד במודל המוצג, כולל תהליך מפורט ומובנה, גם אם אינו לינארי, עם שמונה שלבים מוגדרים שמטרתם לסדר את התהליך הלא סדור מטבעו.
מה אפשר לשאוב מתחום היזמות כדי לעזור להתמודד עם תהליך העבודה במרחב המייקרי?
מודל היזמות מציע מסגרת עשירה של כלים ותפיסות שיכולים לחזק ולשפר את תהליך העבודה במרחב המייקרי, במיוחד בהתמודדות עם האתגרים הכרוכים ביצירה מורכבת, עבודת צוות, או פיתוח פרויקטים שמטרתם לפתור בעיה עבור קהל יעד.
התמקדות בייחודיות ובתשוקה
שלב הייחודיות ביזמות מדגיש את חשיבות הכרת כוחות העל האישיים והבנת מה מניע אותנו ומעניין אותנו באמת. בשיעור מייקינג, רצוי לעודד תלמידים.ות לזהות את החוזקות והתשוקות שלהם.ן. הבנה זו יכולה להגביר את המוטיבציה והנחישות להתמיד בפרויקט המייקרי גם כשהוא הופך למאתגר. תלמידים.ות שמחוברים.ות לכוח העל שלהם.ן (למשל, ידע בעיצוב או בתכנות) או לתשוקה שלהם.ן (למשל, לשנות משהו בסביבה) יתמודדו טוב יותר עם קשיים בפרויקט המייקרי הקשור לתחומים אלו.
כלים לעבודת צוות
מכיוון שיזמות ומייקינג תלויים בעבודת צוות, ניתן ליישם את עקרונות שלב האחדות (שתפקידו היא מציאת וגיבוש צוות עבודה) בתהליך העבודה הקבוצתי בכיתה המייקרית. לעודד את התלמידים.ות לזהות את כוחות העל החסרים להם ולמצוא אותם אצל אחרים בצוות. ולהשתמש בכלים לעבודת צוות על ידי הגדרת ציפיות, תפקידים וכללים לקבלת החלטות והתמודדות עם מחלוקות.
התמודדות בונה עם ויכוחים וקונפליקטים
ויכוחים וקונפליקטים הם טבעיים בכל צוות עבודה. ניתן ללמד את התלמידים.ות בצוות המייקרי לשים עצמם.ן בנעלי האחר, להבין את האינטרס של הצד השני, לחשוב יצירתית על פתרונות משותפים, ולחפש קריטריונים אובייקטיביים לקבלת החלטות. תרגול הקשבה מלאה ושיקוף העמדות יכול לסייע בפתרון קונפליקטים. יישום כלים אלו יחזק את יכולת הצוות המייקרי לעבוד יחד ביעילות.
הקשבה והתאמה לקהל היעד (אם יש)
אם הפרויקט המייקרי מיועד לפתור בעיה עבור אחרים או לשמש קהל יעד מסוים, שלב ההקשבה מעולם היזמות הוא קריטי. ללמד לחקור את הצרכים של המשתמשים.ות הפוטנציאליים.ות, להבין מהם "הכאבים" שלהם.ן, ומה חשוב להם.ן בפתרון. עריכת ראיונות או סקרים פשוטים יכולה לסייע לדייק את הפרויקט המייקרי כך שיהיה רלוונטי ויעיל יותר. זה יעזור לצוותים ליצור תוצר שעונה על הצרכים.
חשיבה יצירתית מובנית
העולם המייקרי מעודד יצירתיות מטבעו, אך שלב החשיבה היצירתית במודל היזמי מציע דרכים מובנות לעשות זאת ביעילות, במיוחד בצוות. ללמד את התלמידים כללים לסיעור מוחות (כמו לא לשפוט רעיונות בשלב ראשון, לחשוב מחוץ לקופסה), ולהשתמש בטכניקות כמו "שמש" רעיונות או תרגילי חשיבה. חשוב להדגיש שיש לבצע זאת לאחר שהבעיה (אם ישנה) נחקרה לעומק.
חשיבות הפיילוט ובדיקת ההיתכנות
במייקינג, יש נטייה לבנות ישר את המוצר הסופי. זה עובד לפעמים, אבל כאשר המוצר מורכב, הסיכוי ללכת לאיבוד בדרך גובר. במקרים כאלה ניתן להיעזר במודל היזמות המדגיש את החשיבות של בדיקת היתכנות ויצירת פיילוט או אב-טיפוס ראשוני ("מבחן קטן לרעיון גדול") לפני הייצור המלא.
התמודדות עם כישלון כתהליך למידה
אחת המיומנויות החשובות ביזמות היא היכולת להתמודד עם קשיים וכישלונות. ביזמות נהוג לומר שאין דבר כזה כישלון, יש רק למידה ומציאת דרכים לא מוצלחות. במייקינג, פרויקטים רבים לא מצליחים בניסיון הראשון. הדגש עבור התלמידים.ות הוא לא לראות בכך כישלון סופי, אלא הזדמנות לחקור לעומק את הבעיה או התהליך, לדייק את ההבנה, ולנסות שוב בדרך אחרת. דגש על מחויבות לפתרון הבעיה, ולא רק לרעיון הספציפי, מסייעת בהתמודדות עם רעיונות שלא צולחים בדרך.
קבלת החלטות ותכנון
תהליך היזמות כולל שלבים של קבלת החלטות קריטיות. רצוי להתייחס גם בשיעור המייקרי לקבלת החלטות בצוות, הגדרת שאלות ברורות, שימוש בקריטריונים אובייקטיביים לבחירת רעיונות, ולעיתים, שימוש באינטואיציה פנימית. תכנון היישום באמצעות כלי ניהול פרויקטים פשוטים, כמו רשימת משימות או תרשים גאנט בסיסי, יכול לעזור לצוות המייקרי להתנהל בצורה מסודרת ולהגיע למועד הסיום של הפרויקט מוכנים.ות.
"שיווק" והצגת הפרויקט
גם אם הפרויקט המייקרי אינו למטרת רווח, היכולת להציג אותו ולספר את הסיפור שלו היא חשובה. שלב השיווק ביזמות עוסק בבניית מותג, יצירת לוגו וסלוגן, והתאמת מסרים לערוצי הפצה שונים. בכיתה המייקרית נוכל להתייחס לאופן הצגת הפרויקט המייקרי– להציג את הבעיה שהוא פותר ואת הערך שהוא מציע, ליצור לו שם וסלוגן קליטים. הצגת הפרויקט בצורה משכנעת וחווייתית מגבירה את ההשפעה שלו ואת הסיפוק של התלמידים.ות שיצרו אותו.
שילוב עקרונות ומיומנויות מתחום היזמות יכול להעשיר את תהליך הלמידה במרחב המייקרי. הוא מספק לתלמידים.ות כלים נוספים להתמודדות עם אתגרים בתהליך העבודה, בעבודת צוות, בחקר צרכים ובעיות, ובניית נחישות והתמדה, ובכך עשוי לשפר את הפרויקט ואת היכולות המייקריות שלהם.ן ועל הדרך לפתוח להם.ן צוהר גם לעולם היזמות.